Мярката подобрява пътната безопасност в редица европейски градове от години От

...
Мярката подобрява пътната безопасност в редица европейски градове от години От
Коментари Харесай

С 30 км/ч в града и с кола, и с велосипед - Амстердам последва Брюксел и Париж

Мярката усъвършенства пътната безопасност в редица европейски градове от години
От петък ограничаването на скоростта по множеството пътища в Амстердам към този момент не е 50 км/ч, а 30. Така нидерландската столица се причисли към възходящия брой европейски градове, които поставят старания за възстановяване на пътната сигурност. Промените важат за всички на пътя и велосипедната алея, в това число скутери, електрически колела, рейсове и таксита. Градският превоз обаче ще може да продължи да се движи с 50 километра в час в специфични ленти.

Според измененията общо 80% от асфалта в живописния град, прочут със своите канали и удобна за велосипедите просвета на подвижност, ще бъде с новото ограничаване. Местната власт чака понижаване на произшествията, само че и на шума с 3 децибела. Прогнозата е броят на злополуките и другите произшествия да спадне с 20%, а в случай че има - да не са съществени.

Не всички обаче са уверени, че ходът ще бъде сполучлив. “Ако шофирате с 30 км/ч, усещате, че се движите с темпото на охлюв и усещате колата ви да ви кара да сте по-бързи ”, разяснява пътният психолог Джерард Тертулен. Уенди Вайермарс от института за пътна сигурност не чака хората да карат с 30 км/ч, до момента в който типът на пътищата не бъде изменен.

“Скоростта може да спадне малко, само че не до 30 км/ч ”, отбелязва тя. Освен това управляващите в Амстердам не възнамеряват да издават фишове на водачи, които карат прекомерно бързо, най-малко през първите няколко месеца.

“И това е ахилесовата пета на метода на Амстердам. Когато пътищата не са планувани за постепенно шофиране и когато не следите за знаците, не можете да очаквате водачите да забавят скоростта до 30 км/ч ”, уверена е Вайермарс.

С измененията Амстердам следва градове като Брюксел, Париж и Мадрид, които понижиха скоростта по пътищата през последните години.

През юни Болоня стана първият огромен италиански град, който одобри модела “Град 30 ” - тактика за подвижност, основана на налагането на ограничаване на скоростта от 30 км/ч в главните зони на градската пътна мрежа.

Първият град в Европа, въвел модела “Град 30 ”, е австрийският Грац още през 1992 година Днес мярката към момента се ползва върху към 80% от пътищата в обитаемото място.

“В началото срещнахме известна опозиция, само че през днешния ден никой не би я премахнал. Имаме по-добро качество на въздуха, по-малко излъчвания, по-малко звук, по-малко рискови пътнотранспортни катастрофи. Има доста преимущества ”, споделя Кристиан Козина-Войт, консултант по превоза и околната среда в Грац.

Брюксел вкара “Град 30 ” през 2021 година “Веднага забелязахме очевидно и непрекъснато понижаване на междинната скорост по всички наши пътища и това се резервира през последните две години ”, сподели Камил Тири, представител на Bruxelles Mobility.

По-важното е, че броят на пешеходците, убити или тежко ранени в пътното придвижване, непрестанно понижава.

Испания отиде още по-далеч и през 2021 година вкара национално ограничаване на скоростта от 30 км/ч за еднолентови пътища и 20 км/ч за улици, където настилката не е физически отделена от платното.

Експерти означават, че най-голямата изгода от по-ниските ограничавания на скоростта в градските центрове е точно повишението на сигурността на пешеходците. Например в Гренобъл, където през 2016 година на множеството улици беше въведена оптималната скорост от 30 км/ч, се следи доста понижаване на броя и тежестта на произшествията.

По сходен метод във финландската столица Хелзинки, където поеха по пътя на последователно понижаване на скоростта и ограниченията за сигурност по улиците, се следи огромен спад в смъртните случаи на пешеходци и тежките пострадвания по пътищата.

Всъщност спирачният път на автомобила при 30 и 50 км/ч се разграничава доста. Според специалисти общата разлика може да бъде до 14 метра, което доста трансформира % на смъртност при евентуален конфликт с пешеходец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР